Tre trender å se opp for

1. Smarttelefoner og sosiale medier endrer informasjonssøking og bestillingsatferd.

Vi booker reisen mye nærmere avreisetidspunkt ved bruk av smarttelefoner, og om få år vil bruk av slike telefoner overstige bruken av stasjonære datamaskiner. Dette vil få konsekvenser for reiselivsnæringen, men er vi forberedt på en slik endring?

Under Future Day på ITB snakket Christine Petersen fra Trip Advisor om to viktige trender for reiselivet. For det første er det en bevegelse fra ”wisdom of crowds” til ”wisdom of friends”. Gjennom sosiale medier vil i større grad få anbefalinger fra egne venner og nettverk, og disse er mye mer relevante og har mye større legitimitet enn anbefalinger fra andre.

For det andre vil skifte fra stasjonære datamaskiner til smarttelefoner påvirker når og hvordan vi søker informasjon. 10 prosent av all trafikk på Trip Advisor er nå fra  smarttelefoner og andelen vokser raskt. Mens trafikk med stasjonære enheter først og fremst finner sted på dagtid er størstedelen av trafikken ved bruk av smarttelefoner på kveldstid og i helgene.

Bernd Fauser som er ansvarlig for Google Travel account bekrefter disse trendene. Også hos Google er 10 prosent av all reiselivsrelaterte bruk fra smarttelefoner og Google spår at i 2015 vil det være flere reiselivssøk via mobile enheter enn stasjonære. Bookinger via mobile enheter skjer mye nærmere reisetidspunkt og hele 70 % av alle hotellbookinger via smarttelefoner er bookinger til samme dag. Vi vil med andre ord se en endring i turisters bestilligsatferd og fremtiden er her i dag!

Derfor har VisitNorway lansert applikasjonen «Norge rett i lomma». Denne gratis applikasjonen for iPhone og Android viser deg overnatting, aktiviteter, arrangementer, spisesteder og attraksjoner – der du er.

Les mer om Norge rett i lomma her

2. Fremtidens hotellgjester ønsker å bestemme mer over eget opphold

Morgendagens hotellgjester vil bestemme mye mer over sitt eget opphold og dette vil medføre at hotellene må bli mer personlige og fleksible. For å lykkes må hotellene se på seg selv som levende laboratorier i stadig endring og hvor produkter og tjenester ikke nødvendigvis er perfekte før lansering.

Roht Talwar presenterte funn fra Fast Future Research, en rapport som predikerer hvordan hotellnæringen vil utvikle seg mot 2020. Rapporten er blant annet basert på 610 ekspertintervjuer.

Tradisjonelle segmenteringsmodeller vil bli erstattet med en ny tilnæring hvor hver enkelt hotellgjest vil kunne skreddersy hele sitt opphold, både når det gjelder hvordan rommet skal være, muligheter for teknologi- og kommunikasjon og hvilke andre tjenester de ønsker å benytte. Dette vil også påvirke prisstrukturen og gjestene vil kun betale for de tjenestene de benytter under oppholdet.
Hotellene må være i stand til å tilfredsstille et bredt spekter av ønsker og behov på samme tid, og dette vil medføre innovasjoner som ”intelligente møbler”, fleksible romløsninger, persontilpasset underholdning og en meny tilpasset hver enkelt gjest spår Talwar.
Hele rapporten kan lastes ned her

 

3. Hvordan få turister til din destinasjon?

Ikke snakk om destinasjonen din med beskrivelser og fakta. Dette hevder Keith Bellows, sjefsredaktør for National Geographic.

Keith Bellows snakket om hvordan du skal få turister til å komme til din destinasjon. Det er viktig for alle destinasjoner å finne sin unike posisjon og skille seg ut fra sine konkurrenter, men ord som unik og spesiell bør ikke brukes fordi de i dag oppfattes som klisjeer.

Skap en historie og ikke snakk om en destinasjon med beskrivelser og fakta. Syretesten er: Er dette en historie eller beskrivelse av et sted? Gi en stemme til lokale personer og skap en dialog mellom den reisende og lokalbefolkningen – Dette kan gi liv til historien din.

De siste 5 årene har ord som autentisk og ansvarlig vært buzzord, mens Bellows spår at ord som sakte, dyp, ekte, personlig og omsorgsfull være ordene å se opp for i fremtiden.

Om John Martin Aurtande

Seniorrådgiver i analyseavdelingen i Innovasjon Norge Reiseliv
Dette innlegget ble publisert i Markedsføring og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *