A priceless experience – Hvordan skal vi selge Norge med spennende, relevante og unike opplevelser?

Mange vet ikke hva de kan se og oppleve i Norge i tillegg til at Norge oppleves som dyrt. For å få Norge opp på prioriteringslisten til reiseglade turister i inn- og utland må vi kommunisere tydeligere hva det er med norsk natur og væremåte som gjør at de som reiser i landet vårt får en meningsfull og innholdsrik ferie.

Norge oppleves som et land med flott natur, men mange mangler kunnskap om hva de kan se og oppleve på ferie i Norge. Mange mener også Norge er for dyrt og har for lite å by på som reisemål. Derfor er det viktig å øke kunnskapsnivået ved å vise frem spennende, relevante og unike opplevelser. Vi skal fokusere på det som er unikt og annerledes i Norge – og kun kan oppleves i Norge. I tillegg til å vise frem den fantastiske norske naturen, må vi også vise frem bredden i hva en ferie i Norge kan inneholde med f.eks. lokale mattradisjoner, kultur og levemåte. Norge oppleves i for stor grad som et øde og ensomt land. Vi må derfor i vår kommunikasjon vise at det bor mennesker i hele landet vårt, vi må gjøre naturen mer sosial og fylle naturen med mennesker og aktiviteter.

Felles for alle som reiser i Norge er at de ønsker å utforske landet vårt, enten de ønsker å utforske naturen, utforske sine egne grenser eller de ønsker å lære om nye eller gamle norske utforskere. Samtidig har vi alle sammen ulike syn på hva den ideelle ferien bør inneholde. Vi har derfor definert ulike målgrupper basert på hva ulike turister ønsker at en ferie skal gjøre med dem, samt hvilke type opplevelser de ønsker at ferien skal inneholde. Noen ønsker først og fremst å oppleve norske ikoner som fjordene, midnattssolen og nordlyset, noen har fokus på å gjøre mange ulike aktiviteter i naturen, noen kommer hit for å gjøre en spesiell aktivitet som f.eks ski, vandring eller fiske, mens andre kommer hit for å oppleve en av norske byene med alt de har å tilby.

Franskmenn og briter er motivert av å oppleve et nytt land og en ny kultur på en Norgesferie. Norske ikoner som fjordene, midnattssolen og nordlyset har størst tiltrekningskraft. De ønsker at Norgesferien skal inneholde en rekke aktiviteter og opplevelser – en gang i livet opplevelse – dersom de først legger ferien til Norge, gjerne med elementer både av natur, byopplevelser og kultur.

Som nærmarked derimot reiser nordmenn og svensker oftere på ferie til Norge, og de ønsker å gjøre mer spesifikke ting på en ferie i Norge, samtidig som det er like viktig her å synliggjøre det spesielle og unike med en norgesferie.

Innovasjon Norge har utarbeidet markedsstrategier for Norge, Sverige, Frankrike og Storbritannia. Strategiene er resultat av Optima-prosjektene og er basert på kvantitative markedsundersøkelser i samtlige fire markeder samt en kvalitativ undersøkelse i Storbritannia.

 Markedsstrategi for Norge

Markedsstrategi for Sverige

Markedsstrategi for Frankrike

Markedsstrategi for Storbritannia

Vi jobber for tiden med tilsvarende prosjekter i Tyskland, Nederland og Russland. Vi vil etter hvert også lage markedsstrategier for disse landene basert på resultatene fra undersøkelsene. 

Markedsdata fra Innovasjon Norge

Om John Martin Aurtande

Seniorrådgiver i analyseavdelingen i Innovasjon Norge Reiseliv
Dette innlegget ble publisert i Markedsføring og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til A priceless experience – Hvordan skal vi selge Norge med spennende, relevante og unike opplevelser?

 1. Noe av strategien kunne kanskje være mere samarbeid. Det oppleves ofte som at det er viktigere å selge egen webside enn å selge Norge.
  Hvis målet var å få reiseinfo ut til flest mulig ville det kanske ikke være så viktig å copyrighte alle bilder og all tekst, på en måte som gjør at distribusjonen av «det glade budskap» stopper opp.
  Nesten ingen norske reiselivssider linker til andre norske reiselivssider, og grunnen er vel at målet er å selge websiden og ikke masseturismen.
  Selvfølgelig må vi ha noe å selge: Aktiviteter, mat og annen kultur, osv. Men det er vel også viktige å få denne informasjonen ut til flest mulig.

  Hvis målet virkelig er å selge Norge som turistland, så bør kanskje strategien være å begynne å samarbeide?
  Men nei: © er tingen

  • John Martin Aurtande sier:

   Hei Vebjørn og takk for innspillet ditt

   Vi er helt enig i at samarbeid er helt sentralt dersom Norge skal lykkes som turistdestinasjon. Norge er et lite land og derfor er det ekstra viktig at alle innenfor norsk reiseliv jobber sammen mot et felles mål – Nemlig å få flest mulig turister til å reise i Norge. Innovasjon Norge Reiseliv og VisitNorway er til for norsk reiseliv, og vi samarbeider med norsk reiselivsnæring i alt vi gjør. Dette gjelder uansett hvilke kanaler vi jobber i, eller hva vi forsøker å formidle. Samarbeid er derfor et fundament for alt det vi gjør!

   VisitNorway viser bredden i norsk reiseliv og der finnes det linker til tusenvis av norske bedrifter som jobber med reiseliv. I tillegg til egne kanaler som VisitNorway, jobber vi også med kjøpte kanaler i våre kampanjer, fortjente kanaler i sosiale medier og pressearbeid osv. Alt dette gjør vi sammen med ulike aktører innenfor norsk reiselivsnæring, og alt for å skape mest mulig oppmerksomhet om Norge.

   Årsaken til copyright på bilder er fotorettigheter fra fotografene som har tatt bildene. Men – bilder fra vår fotobank kan brukes så lenge hensikten er å markedsføre Norge som turistdestinasjon og at fotografen som har tatt bildet krediteres. Her finner du retningslinjer for bildebruk fra fotobanken:
   http://www2.imageshop.no/innovasjon/conditions.aspx?interfaceid=3267

 2. Tilbaketråkk: Interessent og målgruppeanalyse for visitnorway | David Normann- Larsen

 3. 76Winona sier:

  Hello admin, i must say you have hi quality content here.
  Your website should go viral. You need initial traffic only.
  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *