Visitnorway.com er nå tilpasset mobil

visitnorway forside mobil

Mobiltilpasset forside

I januar 2012 kom 7,2 % av trafikken på visitnorway.com fra mobile enheter.  Dette er en vekst på hele 418 % i forhold til januar 2011.

Av webstatistikken har vi sett at mobilbrukere oppholder seg kortere på sidene, ser færre sider per besøk og har høyere avstøting («bounce rate»).

Tiden er derfor moden for å lansere den første versjonen av visitnorway.com tilpasset mobilen.

Vi har valgt å gi en rik opplevelse som minner om nettsiden, og viser det meste av innholdet som finnes på Visitnorway gjennom responsiv design. Enkelte funksjoner, som kart og søk, er ikke lansert ennå, men vil bli vurdert i senere faser. Det samme gjelder funksjonen «i nærheten», som finnes i app’en «Visitnorway i nærheten«.

Hva surfer turistene på?

Topp fem mobile operativsystemer på visitnorway.com januar 2012

 1. iPad  48,7 %
 2. iPhone  26,5 %
 3. Android 20,7 %
 4. iPod 1,9 %
 5. BlackBerry 1 %

Hele 77 % av alle besøk på visitnorway.com kommer fra et Apple-produkt. Android har en sterk vekst, men må foreløpig se seg kraftig slått.

Mobil tilpasning - forsiden

Mobil tilpasning - forsiden

Som tallene viser er det omtrent utelukkende nyere smarttelefoner som besøker sidene, og vi har naturlig nok konsentrert oss om å tilpasse nettsiden for disse.

Ikke egen tilpasning for iPad – ennå

For iPad har vi ikke gjort tilpasninger i denne omgang, fordi vi ser av brukermønsteret at iPad-brukere er godt fornøyd sammenliknet med de som kommer fra andre mobile enheter. Det er likevel noe vi vil vurdere, da enkelte funksjoner som benyttes på web, som «mouse over» ikke er særlig brukbart på iPad.

Mobil eksplosjon

Visitnorway.com er forøvrig ikke de eneste som opplever en mobil eksplosjon om dagen. Se for eksempel januar-tallene fra Finn.no. Interessant nok anslår Finn.no at 1 prosentpoeng av trafikken vil flyttes fra PC til mobil hver måned fremover.

«Mobilen først»: Googles toppsjef Eric Schmidt annonserte i februar 2010 at søkegiganten vil prioritere å utvikle for mobil først. Uten sammenlikning forøvrig: dette er en filosofi vi også tar hensyn til når vi utvikler ny funksjonalitet for visitnorway.com fremover.

Vi ønsker din tilbakemelding! Har din bedrift eller destinasjon erfaring eller planer om satsning på mobil?

Om Hans Petter Aalmo

Portalsjef for visitnorway.com. Twitter: @hanspetteraalmo
Dette innlegget ble publisert i Funksjonalitet, Innhold, Mobil, Statistikk. Bokmerk permalenken.

3 svar til Visitnorway.com er nå tilpasset mobil

 1. Hei!

  Gratulerer med mobil web. Har testet den nå, og liker den godt – spesielt hovednavigasjon og at dere har klart å bevare den rike opplevelsen på nettstedet.

  Det er kanskje litt tidlig å si – men merker dere endringer i brukermønsteret hos de moblie brukerne etter denne løsningen ble lansert? Besøker de flere sider, blir de lengre på nettstedet? Booker de reise? Deler de sidene?

  Vi står foran utvikling av vår mobile løsning nå – har du noen råd du vil gi oss?

  Helsing, Katrine

  • Hei Katrine, takk for ros – det vet du vi setter pris på 🙂

   Vi ser at mobilbrukerne nå besøker flere sider, oppholder seg lengre og har lavere «bounce rate» enn før lansering av mobiltilpassede sider. Det var og hva vi primært ønsket å oppnå, så det er vi rimelig fornøyd med.

   For booking er det for tidlig å konkludere, da bookingløsningen til BookNorway ikke er tilpasset mobil ennå.

   Når det gjelder råd er det ikke bare-bare å gi på stående fot, men jeg tar sjansen på å gi to enkle råd, basert på vår «filosofi» og hva vi ønsker å gjøre fremover:

   1. Tidligere har hypotesen for mange mobilsatsninger vært å gi tilgang til noen få, utvalgte funksjoner/mest benyttet innhold. Det kan godt hende det er riktig for mange tjenester fortsatt, men nå som mobile enheter i større grad overtar for PC er det ikke lenger gitt at det bare er noen få ønsker og behov vi må oppfylle. Jeg tror derfor at det er riktig å gi tilgang til mye av det samme som på web, men den begrensede plassen krever en litt annen tilnærming til prioritering, navigasjon og presentasjon.

   To eksempler:
   I: Da jeg besøkte ruter.no på mobilen, for å finne kontaktinformasjon, ble jeg presentert med to valg:
   – Priskalkulator (!) – for meg som pendler var dette søkt da jeg vet hva månedskortet koster.
   – Til fullversjonen av ruter.no (kunne de ikke sendt meg dit med en gang?)

   Så for meg var hele mobilversjonen bortkastet. Det viser ihvertfall at det for mange tjenester er vanskelig å treffe majoriteten av brukerne med noen få tjenester.

   II: Jeg ønsker å sjekke filmanmeldelser på mobilen når jeg vurderer en film. Lykke til med å finne det på VG mobil eller Dagbladet mobil – da er IMBD å foretrekke.

   2. Benytt det som gjør mobilen unik, som eks. lokasjon (GPS/kompass), kart, kamera, integrasjon mot sosiale medier til å lage en unik og brukervennlig tjeneste. Det er dét vi sikter mot fremover.

   • Hei Hans Petter!

    Takk for utfyllende og godt svar – dine anbefalinger er helt i den gaten vi tenker i fht vår løsning, og en god bekreftelse. Av egen statistikk ser vi at mobilen erstatter PC på flere områder enn for ren informasjon om hva som er rundt deg, og vi er helt klart ute etter å lage en hel webløsning som er tilpasset det mobile grensesnittet.

    Så får vi se om pengene strekker til da… 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *