Revidert merkevare for Norge som reiselivsdestinasjon

Våre gjester stiller stadig større krav til hva de ønsker å se og oppleve på en ferie i Norge. Den spektakulære norske naturen er fortsatt den viktigste årsaken til at turistene kommer til Norge, men naturen alene er ikke nok til å tilfredsstille mange turister.

Hvordan vi fremstiller Norge bør derfor i større grad også inkludere både lokal kultur og historie, mat og møte med lokalbefolkning.

Norge kommer høyt opp på vår målgruppes vurderingsliste over land de ønsker å reise til, også sammenlignet med Norges nærmeste konkurrenter, men dette gjenspeiler seg ikke i tilsvarende vekst i antall turister som faktisk kommer til Norge. Dette var noen av de funnene fra markedsundersøkelser i våre viktigste markeder. Derfor var det er behov for å revitalisere og revidere merkevaren Norge fra 2006.

Oppfatningen av Norge må gå fra å være:
– Natur alene til natur, kultur og mat
– Passiv observasjon til aktiv deltagelse
– Øde og isolert til bebodd og tilgjengelig

Det er økende konkurranse om å tiltrekke seg turister, og økonomiske nedgangstider i mange av våre viktigste markeder. Derfor er det viktigere enn noen gang at Norge har en klar og tydelig posisjon i gjestenes bevissthet, som skiller Norge fra de viktigste konkurrenter. Dette bør gjenspeiles både i markedsføringen av Norge og hvordan opplevelser gjestene har i Norge. Ved å skape et klart og tydelig bilde av Norge som reiselivsdestinasjon, og effektivt både kommunisere og tilrettelegge opplevelsene i henhold til dette, kan vi redusere virkningen av den største barrieren mot å reise til Norge, som er prisnivået.

Merkevaren definerer denne unike, relevante og attraktive posisjonen for Norge:

Vårft løfte om hva Norge kan tilby deg: Verdens mest dramatiske og attraktive fjord- og kystopplevelse.

Norges målgruppe: Utforskere. Deres viktigste motivasjon er å utforske nye territorier; natur, kultur, mat, lokal og historie. De ønsker også å få ny energi og utvide sin horisont

Norges salgsargumenter:

 • Fjorder, kystområder og naturfenomen
 • Naturbaserte aktiviteter
 • Sjømat og kystspesialiteter
 • Levende kystkultur

Merkevareverdier:

 • Frisk
 • Ekte
 • Eventyrlysten
 • Raus

Tone of voice: Frisk og uformell – Med en vri eller dybde som engasjerer

Merkevaren Norge er oppsummert i pay-off:

NORWAY POWERED BY NATURE

Hele merkevareplattformen kan lastes ned her. Vi jobber også med en digital løsning der alle manualer, grafiske elementer og eksempler på bruk i praksis vil være tilgjengelig. Denne løsningen vil bli lagt ut på denne bloggen når den er klar.

Om John Martin Aurtande

Seniorrådgiver i analyseavdelingen i Innovasjon Norge Reiseliv
Dette innlegget ble publisert i Analyse, Design, Film, Foto, Markedsføring og merket med . Bokmerk permalenken.

3 svar til Revidert merkevare for Norge som reiselivsdestinasjon

 1. Marcel Niederhauser sier:

  Først og fremst: gratulerer med den revideringen av merkevaren!
  Likevel har jeg et ønske i forhold til publikasjonen av bilder. Vi har sikkert alle opplevd det selv at vi har sett et bilde av et vakkert sted og tenkt «dit skal jeg». Men altfor ofte mangler det akkurat informasjon om hvor dette stedet er… Derfor skulle det, ved siden av krediteringen og der hvor det er hensiktsmessig, alltid finnes informasjon om stedet som vises på bildet.
  Når det er sagt, så gleder jeg meg til å se den nye merkevareplattformen i praksis!
  Hilsen, Marcel

 2. John Martin Aurtande sier:

  Takk for konstruktiv tilbakemelding Marcel. Dette er faktisk noe som vi har diskutert mye og som har blitt forespurt tidligere. I den nye designmanualen er det laget et stedsikon som kan brukes til dette formålet, der det er hensiktsmessig. I og med at det er såpass mange bilder i selve dokumentet til merkevareplattformen er stedsikoner ikke tatt med, da dette vil sett litt rotete ut. Der det er hensiktsmessig (og der hvor det passer designmessig), vil vi begynne å bruk et stedsikon. Revidert designmanual med blant annet beskrivelse stedsikonet kommer snart!

 3. Tone Tveit sier:

  Hei

  Innovasjon Norge har et Norge Veikart- Norway By Nature. Eit helt norges kart.
  Dette er svært populært av turistene som kommer innom.
  Har dere flere eksemplarer som kan kjøpes?

  Kvam Turist kontor
  Steinsdalsfossen
  Kvam

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *