VisitHVEM? Sammen er vi sterkest!

Det er flott med faglige diskusjoner rundt denne viktige saken og vi er glade for Katrine Mosfjeld i VisitOslo sitt innlegg.

Innledningsvis er det tre ting som er viktige prinsipper for oss:

 1. Vårt utgangspunkt er turisten. Det skal være enkelt for turisten å velge Norge som reisemål.
 2. Samarbeid er den eneste måten vi kan vinne kampen om flere turister, i en situasjon med beinharde konkurranse.
 3. Innovasjon Norge og våre tjenester, inkludert Visitnorway, er kun verktøy – ikke et mål i seg selv

Det er mange påstander i Katrine Mosfjeld sitt innlegg til at vi kan gå inn i alle, men vil vil her besvare noen.

Grunnen til at Innovasjon Norges tilsvar handlet mye om søkemotorer og Google er fordi mange av påstandene om temaet i Tellus/New mind sitt innlegg trengte å besvares av noen med ekspertise på området, noe Roar Eriksens innlegg klart viser. Vi er ellers enig i at det er lite lurt å basere sin digitale tilstedeværelse på trafikk fra Google alene. Det skjer hele tiden endringer i algoritmene til Google og Facebook, det blir større konkurranse og mer støy, og vanskeligere å få organisk trafikk fra disse.

Det er derfor viktigst å bruke ressursene på å skape unikt innhold med wow-faktor og reell nytteverdi for turisten, og ikke minst forretningsverdi for destinasjonene. For mange destinasjoner mener vi det gjøres mest effektivt gjennom Visitnorways plattform.

Pilotdestinasjonene Visit Sørlandet og Visit Trondheim beholder eierskapet til sine domenenavn, og har selv pekt de til Visitnorway med en såkalt 301 redirect. Vi mener trafikkøkningen de opplever viser at dette har vært en riktig taktikk for å nå et mål om mer synlighet i søkemotorer, mer trafikk på sidene og dermed mer verdi for medlemmene. Sammen er vi sterkest!

Påstanden om at «Den siste tiden har det blitt viktig for Innovasjon Norge å få norske reisemål til å kvitte seg med sitt eget domene og sin digitale identitet» er direkte feil. Gjennom pilotprosjektet, som Oslo har valgt og ikke å være en del av, har vi fått mange innspill fra referansegruppen som består av landsdels- og destinasjonsselskaper om hva som er viktig for deres digitale tilstedeværelse. To av deltakerne har valgt og utelukkende å bruke sin presentasjon på Visitnorway som sin hjemmeside etter å ha oppgradert denne som en del av piloten. Dette fordi mulighetene som ligger i plattformen er viktigere enn ulempene. Det har aldri vært noe krav fra oss om at du må si opp egen nettside, men pilotdeltakerne har selv valgt å gjøre det.

Da har vi og fått synergieffekter i forhold til Google som har ført til betydelig mer trafikk. Det er altså fullt mulig å gjøre en oppgradering av f.eks. Oslosidene på Visitnorway samtidig som du beholder eget domene.

Vi ønsker også å bygge opp destinasjonene – slik at vi i fellesskap kan jobbe mindre med teknologi og mer merkevarebygging gjennom godt innhold. Vi tror det beste er om destinasjonene jobber med kjerneoppgavene, og utvikling av komplekse og tjenestebaserte web portaler er ofte utenfor dette.

Det vil tidlig i 2014 bli åpnet for mer profilering av destinasjonene, og vi vil og se på mulighetene til å benytte eget domenenavn uten å gjøre en redirect. Det er imidlertid ikke støtte for dette i løsningen idag, og det er noe vi er lydhøre for å diskutere med våre samarbeidspartnere.. Det er forøvrig helt frivillig å delta i prosjektet, og vi tvinger virkelig ingen til noe. Vi prioriterer imidlertid de med et oppriktig ønske og behov for en bred og dyp tilstedeværelse på Visit Norway, for en full kontroll over egen presentasjon vil kreve betydelige menneskelige ressurser til å lage godt innhold.

Når man velger ny webplattform vil det alltid være noen behov og ønsker man ikke får oppfylt med det første, enten det er merkevare-elementer, funksjoner og url’er – slik er det og for pilotene som er på Visitnorway idag. De har allikevel valgt denne løsningen og av fri vilje slettet sitt gamle nettsted. Vi syns det illustrerer fordelene godt. Så vil vi forsøke å redusere eventuelle ulemper så godt som mulig i tiden fremover.

Vi er tydelige på at destinasjonene bør se på hverandre som potensielle samarbeidspartnere, sammen bygge digital synlighet, og på en felles plattform gjøre det enklest mulig å velge Norge, fremfor en av konkurrentene våre.

Dersom dere ønsker mer faktabasert informasjon om prosjektet må dere gjerne høre med oss eller pilotene Sørlandet og Trondheim.

Om Audun Pettersen

Direktør reiseliv og kultur i Innovasjon Norge.
Dette innlegget ble publisert i Innhold, Søkemotorer. Bokmerk permalenken.

4 svar til VisitHVEM? Sammen er vi sterkest!

 1. Hei Audun, og takk for rask respons på blogginnlegget mitt.

  Synes det var fint med oppklaring rundt deres policy omkring «ny struktur». La meg forklare hva som ledet meg til å tro at dere var opptatt av å samle Norske reisemål under ett domene.

  I blogginnlegget deres skriver dere «Visitnorway har begynt å sentralisere destinasjonene på ett domene. Dette mener jeg er den smarteste måten og presentere Norge på i forhold til digital markedsføring» Jeg tolket dette som at dere ønsker at Norske reisemål skal samles under ett domene (visitnorway.com) 4 av mine kolleger i VisitOSLOs webavdeling var til stede på «Norwegian Digital Travel Conference» i oktober, hvor Hans Petter Aalmo holdt en presentasjon ( http://visitnorway.org/blog/2013/10/24/presentasjon-pa-norwegian-digital-travel-conference/ ) om det de oppfattet som en invitasjon til å oppgi eget domene og flytte inn på visitnorway.com. Og til sist, min vikar og min tidligere sjef, som fikk tilbud om å være pilot i dette prosjektet da jeg var i barselpermisjon, oppfattet det som om et tilbud om å gi opp eget nettsted og «flytte inn» i visitnorway.com. Hadde de oppfattet det som et tilbud om en utvidet presentasjon av Oslo på visitnorway.com, hadde nok innstillingen vært annerledes 🙂

  Uansett, vi ser frem til å samarbeide videre om ny og bedre presentasjon av Oslo på visitnorway.com – og kanskje vi kan få til noe bra sammen på rikt innhold med wow-faktor? For vi har et oppriktig ønske om en solid tilstedeværelse for Oslo på visitnorway.com, la det ikke være tvil om det.

  Og så lever vi i håpet om at Innovasjon Norge i det lange løp kan vurdere «Visit Denmark-modellen» (beskrevet i slutten av mitt blogginnlegg http://visitoslo.wordpress.com/2013/11/05/domenestrategi/ ), slik at også reisemål som ønsker å beholde eget domene, look and feel, kan få glede av teknologien som lages på statlige overføringer, og for så vidt også bidra inn i dette spleiselaget med penger og kompetanse.

 2. Eirik Tannvik sier:

  Hei Audun,
  Helt enig i viktigheten i diskusjoner rundt disse tema.
  Har to spørsmål til noe av det du skriver:

  1. Hvordan ivaretar dere det forretningsmessige for destinasjoner, når deres plattform kun er kompatibel med City Break/Visit Technology Group? Destinasjoner som har valgt en annen løsning, rimeligere løsning – eller som har fokus på opplevelser vil dermed ikke nyte godt av Visit Norways løsning?
  2. Booknorway/City Break har ingen aktivitetsbooking på pilotene du henviser til. Meg bekjent hadde de dette på sine tidligere løsninger. Hvorfor ekskluderer Visit Norway «reason-to-go», med en ellers god plattform? Siden 2011 har det månedlig kommet info fra VTG som tilsier det er «like rundt hjørnet».

  • Hei Eirik,

   1. Destinasjoner som ønsker å fortsette med egen bookingløsning på Visitnorway vil kunne gjøre det, hvis de ikke ønsker å ha med BookNorway.
   2. Vi og venter i spenning på denne løsningen, som vi er lovet i november i år. Vi ønsker selvfølgelig ikke å ekskludere «reason to go», tvertimot

 3. Så bra at det er så mange som engasjerer seg i dette viktige tema. Her er mitt siste forsøk på å få enda flere med i diskusjonen: http://blogg.tellus.no/2013/11/ett-domene-strategi-bra-for-visitnorway.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *