Bærekraftig utveksling av ideer for en bedre reiselivsframtid

IngunnCostaRicaFotoprivatSpesialrådgiver i Innovasjon Norge Ingunn Sørnes (bildet) besøkte Costa Rica nå i november, som invitert foredragsholder til konferansen «P3 – Planet, people, peace». Tema hun presenterte var Norges arbeid med bærekraftig reiseliv og koblingen mellom forventningene til Norge som reisemål og merkevaren «Norway. Powered by nature». Arrangør var CANAECO, en sterk nasjonal interesseorganisasjon for økoturisme og bærekraftig reiseliv i Costa Rica. Her er Ingunns oppsummering av konferansen og reisen.

Innovasjon Norge har i noen år jobbet for å fylle regjeringens ambisjoner om et mer bærekraftig reiseliv med et konkret innhold. Norsk reiseliv er invitert med i prosjektet gjennom sertifiseringsordninger, kurs og ulike prosjekt, samtidig som vi også har forsøkt å møte den delen av næringen som ønsker å være innovatørene på dette feltet. Det norske bærekraftsarbeidet er etter hvert anerkjent ut over Norges grenser og mange ønsker å ta del i våre erfaringer.

«P3 – Planet, people, peace»

Denne gangen ble vi invitert til Costa Rica. Et land som har jobbet med bærekraft siden 1980-tallet og som har sterke organisasjoner og vernede områder/nasjonalparker – godt tilrettelagt for gjester. Landet har til sammen 25 nasjonalparker og en vernestatus på 25 prosent av landets samlede areal. Fokus på det naturbaserte reiselivet er sterkt og mange er engasjert i temaet, både i formelle organisasjoner og i privat sektor.

«P3 – Planet, people, peace» hadde luft, vind, jord, vann og ild som overordnede temaer og Norge var det eneste europeiske land på talelisten. Alle verdensdeler var representert, og flere land viste sterke og fokuserte strategier og organisasjonsstrukturer.

Et land som ønsker å bygge bærekraft som en nasjonal merkevare er Peru. De kunne fortelle om en fantastisk nasjonal merkevare som tas i bruk i en rekke næringer, for å bygge kjennskap til Peru som land. Reiselivet er bare en av mange næringer som benytter merket og de holdt en imponerende presentasjon av et svært bredt arbeid på området. En sterk merkevare er ingen garanti for innholdet i produktet og her må de levere på mange områder, og mye gjenstår.

Inntrykket jeg sitter igjen med, etter å ha deltatt på en konferanse av et slikt kaliber som dette, er at Norge har en grundighet, samfunnsstruktur, historie, og et ønske om å jobbe for at bærekraft skal være et tydelig element i norsk reiseliv. Men det er også tydelig at vi er langt svakere enn mange andre land når det gjelder formelle strukturer, organisasjoner og «opinionsledere» som taler saken offentlig.

Lærrerikt besøk til Costa Rica

Costa Rica er et velkjent foregangsland innen økoturisme. De har sterke sertifiseringer og merkeordninger som er tatt i bruk av store deler av reiselivet, både i overnatting, aktiviteter, servering, parker. Sertifiseringene står sterkt i «up-market»-segmentet. Jeg bodde selv på en kaffeplantasje, der plantasjen var drevet økologisk og hotelldelen hadde høyeste utmerkelse i Sustainable Costa-Rica, den nasjonale sertifiseringen. Hele konferansen gjennomgikk streng kontroll mens den pågikk, vi sorterte og spiste vegetarmat – og konferansen mottok Blått Flaggs konferansesertifisering på siste dag. Alle billetter utstedt av arrangør var CO2-kompensert, og landet har satt strenge mål om CO2-nøytralitet på internasjonal flytrafikk innen 2016.

En guidet tur på en av Costa Ricas mange kaffeplantasjer hører med. Foto: Ingunn Sørnes/Innovasjon Norge

En guidet tur på en av Costa Ricas mange kaffeplantasjer hører med. Foto: Ingunn Sørnes/Innovasjon Norge

Costa Rica er et land med en gjennomført forvaltning av sine nasjonalparker og vernede områder, gjestevennlig og med utstrakt bruk av sine godt kvalifiserte guider. Selv fikk jeg prøve en guidet tur på kaffeplantasje som satte kaffedrikking inn i et nytt perspektiv. Aktive vulkaner, fantastisk dyreliv – og regnskog ble besøkt, og landet byr på spennende opplevelser, stor gjestfrihet og et engasjert vertskap.

Det er inspirerende, lærerikt og spennende å se hvordan ulike land opererer og håndterer temaet bærekraft i reiselivet og økoturisme. Det er helt klart mange som tøyer grensene ganske langt for hva som er økoturisme, og at mange knytter dette  til det naturbaserte reiselivet uten at det stilles klare krav om sertifisering. Her er vi strenge i Norge, og vi oppfattes som seriøse og troverdige. Det må vi bygge videre på.

Om Marianne Mork

Rådgiver reiseliv i Innovasjon Norge. Twitter: @Marimork
Dette innlegget ble publisert i Bærekraftig reiseliv, Ikke kategorisert, Merkevare og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *