Hjelp oss å vurdere vår nye nordlys-app Norway Lights

«Norway Lights» er en helt ny app som hjelper turister å finne nordlyset når de vurderer en nordlysdestinasjon, eller når de er på ferie i Nord-Norge. Appen fungerer som et slags nordlysvarsel, og gir nordlysjegeren svar på et ofte stilt spørsmål; Hvor og når kan jeg oppleve nordlyset i dag?

Nordlys appen gir en klar og tydelig anbefaling

Norway Lights gir en klar og tydelig anbefaling.

Vi så et behov for en slik tjeneste fordi vi fikk mange henvendelser om hvor og når nordlyset kan oppleves. De nordlys-applikasjonene som fantes er laget mest for fagpersoner, så for å forstå de må du være veldig interessert i nordlys på et faglig nivå. Med denne applikasjonen ønsker vi å gi turistene en tjeneste som forteller hvor nordlyset er best i dag, og tre dager fremover.

Vi ønsker å sørge for at nordlysvarselet appen gir er så korrekt som mulig, og håper alle som har prøvd appen vil hjelpe til.

Slik kan du hjelpe:

1. Last ned appen fra AppStore/Google Play/Windows Store (søk etter Norway Lights).

2. Åpne appen og sjekke nordlysvarselet der du er en kveld eller fem.

3. Si din mening – vurder nøyaktigheten av appen fra 1-5 her:

 

En lignende funksjonalitet kan også bli en del av appen i neste versjon.

Men, kan dette virkelig være nødvendig da? Vel, det er ikke helt rett frem å spå hverken nordlys eller vær.

Slik fungerer appen:

Nordlyset består av geomagnetisk aktivitet. Hvor sannsynlig det er å kunne se nordlyset på et gitt sted kommer an på hvilken breddegrad stedet ligger på. Hver enkelt breddegrad har nemlig en gitt KP-indeks (0-9), som er minstekravet for å kunne se nordlyset på denne breddegraden. Dette minstekravet øker jo lenger sør man er. Mens det i Tromsø kan være nordlysaktivitet med en KP-indeks på 0-1, så kreves det en KP- indeks på minst 5-6 i Oslo for å ha en sjanse til å se noe nordlysaktivitet derfra.

Sammen med den nevnte KP-indeksen tas skyprosent med i beregningen. Dette er en verdi som gir en indikasjon på hvor skyete det er. KP-indeksen og skyprosenten er det som til sammen utgjør datagrunnlaget vi bruker for å kunne gi en anbefaling gir for å kunne se nordlyset.

Nordlyset er til stede hele året, men vi kan ikke se det med mindre kveldene og nettene er mørke. I tillegg befinner nordlyset er over de høyeste skyene, noe som betyr at vi trenger en klar himmel å være i stand til å se dem. Skyet himmel er den viktigste hindringen for å observere nordlys i Nord-Norge.

Norway Lights er den første tjenesten som bringer værdata sammen med data over nordlysaktivitet (KP-indeks) for å generere reiseanbefalinger for turister. Av datakilder brukes blant andre Space Weather Prediction Center for innhenting av nordlysaktivitet, og Meteorologisk institutt for innhenting av skyprosent og værmelding.

Ikonene som brukes i appen er basert på de to nevnte faktorene; nordlysaktivitet og skyer. Når nordlysaktiviteten er høy, har nordlysikonet en lys farge. Når aktiviteten er lavere, blekner fargen. Størrelsen på skyene og antallet av de i ikonene indikerer hvor god sikt det er på himmelen.

Tjenesten gir rask oversikt over hvilke dager som er best egnet. Appen gir tre typer anbefalinger: GO, TRY og WAIT. Disse er basert på en kombinasjon av nordlysaktivitet og hvor mye skyer det er. Anbefalingen gir en indikasjon på hvor god opplevelsen er forventet å være og nordlysvarselet forklarer på en enkel og intuitiv måte når og hvor det er mest sannsynlig å oppleve nordlyset.

Fun facts: Appen er bygget som en «web app» på EPiServer7, er designet av åtte studenter som hadde det som sommerjobb, og utviklet av Creuna.

Last ned appen her:

Last ned Norway Lights fra AppStore (iOS)

Last ned Norway Lights fra Google Play (Android)

 

Norway Lights banner

Om Hans Petter Aalmo

Portalsjef for visitnorway.com. Twitter: @hanspetteraalmo
Dette innlegget ble publisert i Ikke kategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *