Ny rekord for verdensturismen i 2013

Antall internasjonale turistankomster økte med 5 prosent i 2013. Dette er overraskende siden global økonomi fremdeles går på lavgir, og høyere enn det ekspertene greide å forutsi.

De første prognosene UNWTO publiserte for 2013, spådde en gjennomsnittlig vekst på 3-4 prosent. Disse prognosene ble oppjustert i løpet av året til en vekst på mellom 4- 4, 5 prosent.  UNWTO baserer sine prognoser på en undersøkelse gjennomført blant private og offentlige bedrifter/organisasjoner i 150 land. Dette viser at turismen er robust, og at man ikke alltid kan se på økonomiske utsikter alene for å si noe om utviklingen.

52 millioner flere reiser på verdensbasis
Økningen på 5 prosent tilsvarer 52 millioner flere reiser på tvers av landegrenser sammenlignet med 2012, og antall ankomster nådde dermed en ny rekord på 1, 097 milliarder. Alle verdensregioner nøt godt av den økte reisevirksomheten, bortsett fra Midtøsten med en nullvekst å se tilbake på. Asia og Stillehavslandene og Afrika hadde 6 prosent flere ankomster, mens Europa og Amerika økte med henholdsvis 5 og 4 prosent.

Disse tallene er et gjennomsnitt, og det er forskjeller innad i regionene. I Europa er det Sentral- og Øst-Europa (+9 %) og Sør- Europa (+8 %) som kan se tilbake på et veldig godt år. Vest- Europa hadde en vekst på 5 prosent, mens Nord-Europa hadde den svakeste veksten med 3 prosent flere ankomster enn i 2012.

Økning gir også utfordringer
Det at mange regioner opplever en sterk økning i antall besøkende er ikke helt uproblematisk i følge UNWTOs generalsekretær Taleb Rifai som påpeker: «… Against this backdrop, UNWTO calls upon national governments to increasingly set up national strategies that support the sector and to deliver on their commitment to fair and sustainable growth.”

 

UNWTO 2013

Dette innlegget ble publisert i Analyse, Markedsføring, Statistikk og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *