Statistikk for Visitnorway.com 2014

En liten nedgang i trafikken, men like mange klikk ut, destinasjoner fortsatt mest søkt etter, og en betydelig vekst i trafikk fra mobil/tablet er hovedtrekkene i trafikken på visitnorway.com i 2014.

Vi har vært vant til at trafikktallene for visitnorway.com har gått én vei, oppover. 2014 ble det første året der trafikken gikk ned.

Totalt sett hadde visitnorway.com 21,1 millioner besøk i 2014, mot 22,2 millioner i 2013. Det tilsvarer en nedgang på 5,5 %. Antall sidevisninger påvirkes av dette, og endte på 46 millioner, en nedgang på 8 %.

Trafikken er ganske jevne på «gamle visitnorway.com» der det meste av trafikken kommer fra søk, direkte trafikk og henvisninger:

Graf: statistikk visitnorway 2014

Graf: besøk på visitnorway.com i 2014

For vårt «kampanjeunivers» der det meste av trafikken er betalt, er det betydelig mer variasjon:

Graf: kampanjer på visitnorway.com 2014

Graf: kampanjer på visitnorway.com 2014

Topp tre trafikkilder:

 1. Google organisk søk: 11 millioner besøk og 64 % av trafikken (+ 20%)
 2. Direkte trafikk: 3,5 millioner besøk (-40 %)
 3. Google betalt søk: 1,2 millioner besøk (- 54 %)

Det er verdt å merke seg at Facebook er helt nede på 8. plass for trafikkilder med bare 1 % av trafikken. Nedgangen har vært stor etter at Facebook startet med «Pay to Play«; I 2012 var Facebook den femte største trafikkilden, med 2% av trafikken.

Søkeord som gir trafikk til visitnorway.com:

Etter at Google innførte kryptering av søkeord, er det ikke lenger søkeord-statistikken like pålitelig, men dette er topp 10 ubetalte søkeord som gir trafikk til visitnorway.com fra Google, Bing, Yahoo og andre søkemotorer:

 1. Norway
 2. Visit Norway/visitnorway
 3. Northern Lights
 4. Bergen
 5. Oslo
 6. Lofoten
 7. Svalbard
 8. Ski jump2/Holmenkollen ski jump 2
 9. Aurora boreale
 10. Trollstigen

Hva skyldes nedgangen i trafikk?

Det er ikke lenger et mål i seg selv å ha mest mulig trafikk på visitnorway.com, men å treffe akkurat de målgruppene vi er på jakt etter. Dette her ført til en endring i vår strategi for bruk av betalte søkeord, der vi ønsker å posisjonere Norge på et overordnet nivå også på Google. Vi har derfor redusert antall søkeord fra mange tusen til noen hundre. Dette gir dyrere klikk, men høyere kvalitet. Brukerne er lenger inne og leser flere sider.

Andre årsaker er generelt lavere markedsføringsbudsjetter, den nevnte nedgangen fra Facebook, stadig tøffere konkurranse om synlighet på nett, samt et eget «kampanjeunivers» for betalt display-annonser, der hensikten er å raskt sende trafikken videre til partnerne og ikke videre på visitnorway.com forklarer mye av nedgangen i besøk og sidevisninger.

Det er også verdt å nevnte at vår kilde til tall er Google Analytics. På grunn av trafikkmengden til visitnorway.com er kapasitetsgrensene for Google Analytics er sprengt. og dette gir begrensninger på nøyaktigheten i tallene.

Årsaken til at nedgangen i sidevisninger er større enn antall brukere er fordi det aller meste av den betalte trafikken går til våre kampanjesider, som er laget for å sende forbrukeren raskt videre til våre partnere.

Veksten i trafikk fra mobil påvirker også antall sidevisninger fordi mobilbrukere leser færre sider.

Mobil og nettbrett:

Det er ingen overraskelse at veksten i trafikk fra mobil og brett fortsetter: I januar 2014 sto mobil/brett for 25 % av trafikken, mens det i desember var økt til 36 %. I sommermåneden juli var hele 39 % av trafikken fra mobil/brett. Ikke overraskende oppholder mobilbrukere seg kortere tid på visitnorway, og ser færre sider enn desktop-brukere.

Klikk til reiselivsnæringen: I tillegg til synlighet på visitnorway.com er klikk viktig for mange. Det ble klikket 2,9 millioner ganger videre fra visitnorway.com. Dette er jevnt med året før.

De 15 lenkene som får mest klikk fra visitnorway.com er:

 • Book Norway
 • NSB
 • Norway in a Nutshell
 • Visit Bergen
 • Norwegian
 • Visit Oslo
 • Destinasjon Tromsø
 • Fjord1
 • Norway buss Express
 • Visit Aalesund-Geiranger
 • Fjord Norway
 • Region Stavanger
 • Destinasjon Lofoten
 • Turistforeningen

Topp 10 land de besøkende kommer fra: Som vanlig er Norge på topp, fulgt av Tyskland.

 1. Norge
 2. Tyskland
 3. USA
 4. Storbritannia
 5. Sverige
 6. Danmark
 7. Nederland
 8. Spania
 9. Frankrike
 10. Italia

Søk – internt på visitnorway.com:

Ikke overraskende er det destinasjoner de potensielle turistene søker mest etter når de har kommet til visitnorway.com, dette er topp 10 destinasjoner:

 1. Oslo
 2. Bergen
 3. Stavanger
 4. Lofoten
 5. Trondheim
 6. Tromsø
 7. Geiranger
 8. Flåm
 9. Preikestolen
 10. Kristiansand

Topp 10 ikke-destinasjons søkeord er

 1. Northern lights
 2. Frozen
 3. Camping
 4. Cruise
 5. Hurtigruten
 6. Food
 7. Christmas
 8. Ski
 9. Fjord
 10. Rafting

Det er interessant at «Christmas» er mye søkt etter, samtidig er det et tema som bare løftes frem i en kort periode, mens tema som Ski og Fjord er lettere å finne frem til uten søk.

E-brosjyrer mye lest

I tillegg til nevnte sidevisninger kommer visninger av våre og våre partneres e-brosjyrer. Disse har hatt 180.000 besøk med 7,7 millioner sidevisninger.

De fem mest leste brosjyrene er

 1. Fjord-Norge guide
 2. Bergen guide
 3. Camping guide
 4. Hardangerfjord guide
 5. Vandrekatalog

Om tallene

Her har jeg trukket frem noen tall jeg syns er interessante fra 2014. Er det andre tall du ønsker å vite noe om bruk gjerne kommentarfeltet under.

Om Hans Petter Aalmo

Portalsjef for visitnorway.com. Twitter: @hanspetteraalmo
Dette innlegget ble publisert i Analyse, Markedsføring, Statistikk. Bokmerk permalenken.

2 svar til Statistikk for Visitnorway.com 2014

 1. Hei!
  Veldig fint at dere publiserer slik tall. Og selvsagt kjekt å se at Bergen er godt etterpurt!

  Det hadde også vært interresant å se tall fra visitnorway Mobil App. Både trender i antall nedlastinger og bruk.

  Ang. trafikk fra mobil skriver du:
  «Ikke overraskende oppholder mobilbrukere seg kortere tid på visitnorway, og ser færre sider enn desktop-brukere.»

  Jeg tror vi skal være forsiktig med å generaliser disse brukerne. Her er det viktig å analysere hvilke type innhold de leser og hva er de på jakt etter? Er de kortere på visitnorway fordi de ikke finner det de er ute etter? Eller leser de kun innhold som vi ikke forventer at de skal klikke seg videre på? Er det en mye større andel av norske brukere eller brukere i Norge på mobil versjonen enn ellers? Er den mer brukt «på farten» eller er den ikke det? Og møter den kundens behov i de ulike settingene?

  • Hei Gjertrud, tusen takk for dine kommentar og spørsmål.

   Tall for appen vår fortjener et egen innlegg, så det skal jeg skrivefør sommeren.

   Når det gjelder mobilbrukere er trenden hos oss at de ser færre sider enn desktop/pc per besøk. Årsakene kan være annet bruksmønster, hastighet, brukervennlighet, kontekst og behov.

   Jeg personlig er ikke overrasket over at det er færre sidevisninger per mobilbruker enn per destop-bruker for en «nettjeneste». Det hadde vært veldig interessant å høre om noen som opplever det motsatte – med unntak av apper.

   Ikke dermed sagt at vi ikke kan bli nedre. Snarere tvert imot. Det blir bare viktigere og viktigere å tenke spesielt på mobilopplevelsen når flere og flere bruker mobilen som sitt foretrukne aksesspunkt.

   I sommer var ca 10 % at totaltrafikken på visitnorway.com fra mobilbrukere i Norge. Vi har derfor lansert ny mobilfunksjonalitet på Visitnorway som vi snart skal fortelle mner om 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *