SoMeTEU15 oppsummert

Norge var godt representert med glimrende presentasjoner fra VisitOslo og Nordnorsk reiseliv på Social Media Tourism Symposium (SoMeTEU15) i Amsterdam i slutten av mars. Over to dager fikk vi gjennomganger og diskusjoner av ulike strategier og virkemidler i sosiale medier fra våre kolleger i bransjen.

Dersom man skal driste seg til å oppsummere konferansen i to stikkord er det strategi og innhold: For å nå målet om økt verdiskaping er det mest effektivt å la entusiastiske ambassadører og innbyggere skryte av destinasjonen fremfor å gjøre det selv. Dette gjøres gjennom innhold; først og fremst foto og film i ulike (sosiale) kanaler, og gjennom «ask a local/do as the locals/insiders tips». Dette er i og for seg ikke noe revolusjonerende nytt, men de mange eksemplene som ble presentert viser ulike spennende måter å gjøre dette på.

Her vil vi trekke frem noen av presentasjonene.

Først ute var Charel van Dam i Amsterdam Marketing. «Iamsterdam» er ikke en kampanje, det er et program som er «always on» – og det handler om deg – og folket i Amsterdam.

Iamsterdam

Det kostet 50.000 Euro å lage merket i 2004 og det er blitt det mest fotograferte objektet i Amsterdam. På en god dag blir merket fotografert av 8.000 mennesker og sett av 1.2 millioner mennesker gjennom sosiale medier. Det mest stilte spørmålet på turistkontoret er «hvor er bokstavene» (svaret finner du her), og merket er en egen attraksjon på TripAdvisor. Amsterdam har rett og slett skapt en merkevare som folk ønsker å dele!

Suksessen forklares med at byens befolkning, næringsliv og tilreisende vil alltid være merkevarens fremste forkjempere.

Mye av det samme filosofien deles av Travel Albertas Nancy Smith. De vil i år ha kampanjer som utelukkende benytter turistenes eget innhold fra Instagram, fordi dette innholdet har større påvirkningskraft, turistenes nettverk er større og det handler om nettopp deres opplevelser. De skaper ambassadører gjennom å gi deres innhold en plattform, inviterer dem til å dele og gjøre det verdt bryet ved å betale for innhold og turer.

Nancy understreket destinasjonsselskapenes rolle som fasilitator, gjennom stikkordene motivere, aktivere, oppfordre, skape og forsterke. De bruker særlig Instagram, og gjennom #explorealberta og TravelAlberta har de oppnådd flere hundre tusen delte bilder og følgere.

Jef Pelkmans, fra Brandhome fortalte om merkevarebygging og (advarsel! populært ord følger) historiefortelling i et historisk perspektiv – fra historier ved bålet frem til dagens sosiale medier. Det interessante, som fort utelukkes når man snakker om historiefortelling, er at historiefortellingen skal ha budskap, aktører, konflikt, en helt/heltinne og et plot. Klassisk dramaturgi ala Hollywood altså. Her er det nok et gap mellom det vi destinasjoner vanligvis produserer og det publikum er vant til fra andre budskapsformidlere. Kanskje det er derfor vårt tradisjonelle innhold i disse dager har enda vanskeligere for å bli synlig; det er lite konflikter, helter og plot i våre kampanjer – er det ikke? Er det på tide å trå til litt, eksemplifisert med tidenes kanskje festligste kollektivreklame; Midttrafiks «Bussen»?

Jefs fem tips for  historiefortelling i sosiale medier:

  1. Delbarhet – gi folk en grunn til å dele
  2. Bruk elementene i historefortelling: destinasjonen er scenen, gjesten er hovedrolleinnehaveren og deres opplevelse er plottet
  3. Vær konsis – ikke kompleks
  4. Gjør kunden til helten
  5. Det må være en mediemiks – du kan ikke stole på at du ikke trenger å bruke penger fordi innholdet er knakende godt i seg selv

Fra Eva Kiviranta i Visit Finland  fikk vi servert en tankevekkende innsikt om hvordan og hvorfor man skal jobbe med «digital influencers»: hvor viktig det er å undersøke om bloggeren du jobber med treffer målgruppen din – eller bare andre bloggere. Det anbefales å lese «why we should still work with bloggers«,

Thomas Sprangers fra arrangør Destination Think! fortalte om sin personlige opplevelse av en skitur i Alpene gjennom hele kundereisen fra planlegging til gjennomføring og deling.

Han påpekte destinasjonenes ansvar for empati med turistene, og at vi må måle og fange opp opplevelsen de har, vi må vite når de opplever både «hjerte og smerte» under reisen. Er det noe som skaper en dårlig opplevelse? Hvordan kan vi bidra til å endre den dårlige opplevelsen, altså gå fra å markedsføre opplevelsen til å også utvikle bransjen og opplevelsen i riktig retning, der målet er å levere oppsiktsvekkende gode opplevelser. Her er vi i Norge definitivt på rett vei, eksempelvis gjennom det Innovasjon Norge gjør og det som gjøres i eksempelvis Arena Usus, NCE Tourism med flere.

Fra Nordnorsk reiseliv presenterte Evgenia Egorova deres fantastiske utvikling på Facebook, fra 11.000 (i hovedsak nordlendinger) til 135.000 (stor vekt av internasjonale) fans på tre år. Noe som skapte stor inspirasjon og munterhet var de inspirerende sangtekstene som gjerne ledsager deres postinger på Facebook, noe som gjør dette unikt i tone og stil .

Evgenia hadde mange nyttige tips og refleksjoner, som at «panoramabilder og landskapsbilder må til» selv om det ikke er strengt tatt innenfor det de ønsker å kommunisere (de, og Innovasjon Norge ønsker jo å kommunisere aktive opplevelser i en sosial kontekst). Alle destinasjoner har sin  pandabjørn eller koalabjørn, mens Nord-Norge har nordlyset. Kan det blir for mye nordlys? Vil folk gå lei?

Evgenia hadde og nyttige erfaringer og refleksjoner om innhold som ikke bør deles – som bilder av død fisk eller kontroversielle tema som hvalsafari.

Destination Cleveland ved Corinne Allie ble kåret til beste presentasjon der de presenterte merkevarestrategien, og hvordan de i løpet av tre år har økt fra å ha 34 % av innbyggerne som ambassadører til 54 %. For å oppnå dette har de tydeliggjort hva byen faktisk er og ikke er: ekte og ikke for folk som følger strømmen:


Deres motto er at dersom du ikke liker hva folk sier må du endre samtalen. Dette har de gjort ved å tilrettelegge for og invitere bloggere og ekte innhold.

Colleen Geske fra Amsterdam Marketing og forfatter av bloggen og boken ‘Stuff Dutch People Like’  bød på innsikt i hvordan man bygger communities og innholdsstrategi rundt  følelser som overraskelse (viktigst for viralt innhold), glede, forventning, tillit, sinne, trishet og frykt (de tre sistnevnte mindre egnet).

Hun understreket viktigheten av sterkt visuelt innhold, og at man ikke må la andre avdelingers KPI’er (som f.eks. salg) få styre innholdet i de sosiale kanalene.

«Vår egen» Katrine Mosfjeld fra VisitOslo fortalte om deres digitale strategi for innovasjon og fornyelse. Som kjent handler det om å øke det digitale fotavtrykket med 20 % og å bli en digital spydspiss for Oslo, gjennom å bli det første destinasjonselskapet med et åpent API. Hvorvidt folk vil trenge nettsiden visitoslo.com i fremtiden er mer uvisst, men folk vil fortsatt ha behov for Oslo-informasjon. Oslo har sluttet med workshops, messer og megaboards og satser nå digitalt med Oslokortet-app og  Katrine viste også hvilke dager hotellene i Oslo har høyest fortjeneste per solgte rom, og det var de dagene det er store arrangement i byen. I det landskapet passer integrasjonen med Billettservice ypperlig inn.

Alle presentasjonene fra konferansen finnes på SoMeTourism.com

Om Hans Petter Aalmo

Portalsjef for visitnorway.com. Twitter: @hanspetteraalmo
Dette innlegget ble publisert i Markedsføring. Bokmerk permalenken.

Ett svar til SoMeTEU15 oppsummert

  1. Takk for nyttig oppsummering for oss som ikke var til stede!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *